Açıklama |
İstanbul, Kocaeli ve Bursa metropollerinin kent yorgunluğu ve yükünü taşımayan; _ama hepsine birer saat uzaklıkta_ denizi, ormanları, çiçekleri ve kaplıcaları ile kalkınma ve gelişme hedefini alternatif turizme yönlendirmiş, yakın tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e ev sahipliği yapmış bir kent; Marmara’nın botanik bahçesi YALOVA.
Yalova’da dağları şöyle bir kucaklamaya görün, nice saklı doğal güzelliklerle; kır çiçekleri, yeşilin bütün tonuyla sizi buyur eden çınar ağaçları, şelaleler, dipsiz göller, binbir çeşit kokusuyla yaylalar ve misavirperver insanıyla buluşursunuz.
Seçilmişleri, atanmışları ile elele verilerek ve ülke çapında uygulamaya konulan KÖYDES Projesi ile ilişkilendirilmiş bir proje.
İzmit tarafından geldiğinizde, Altınova İlçesi Hersek Köyünden başlayıp, Armutlu İlçesinde tamamlanan 127 km Yeşil-Mavi Yol uzunluğu, 62 km bağlantı yolları ile toplam 189 km’yi bulan ve çeşitli tarihi, turistik ve doğal güzellikleri içinde taşıyan bir bütünlük.
Hemen hemen tamamı trekking, fotosafari gibi doğa turizmine uygun bir bölge. Samanlı Dağları eteklerindeki alan ise, doğa tutkunları için birçok motokros parkuru barındırmaktadır.
Girişte sizi tarihin derinliklerine, 17. yy’a götüren Hersekzade Camii ve çevresi karşılamakta, Karadere Köyünde Çobankale Anıtı, yine devamında Yalova’nın tropikal iklime müsait yapısı dolayısıyla çilek bahçeleri ve çevredeki çiçek yetiştiricilerinin seraları size arkadaşlık etmektedir.
Altınova Merkez, Soğuksu, Kocadere, Fevziye, Tevfikiye, Sermayecik köylerinden, Çiftlikköy istikametine geçilmekte Burhaniye, Çukurköy, Dereköy, Laledere ve Gacık köylerine ulaşılmaktadır. Bu arada Taşköprü’de tarihi taş köprüyü unutmamak gerek.
Daha sonra, Yalova Merkez Elmalık, Sugören, Güneyköy ve Kurtköye ulaşılmakta ve tarihe tanıklık etmiş mağaralar gezilebilmekte ve yüzlerce yıllık çınarlar hayranlıkla seyredilebilmektedir.
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü konuk eden Yalova, onun görüş, düşünce, plan ve projelerinden ziyadesiyle yararlanmış ve daha o dönemde bugün kullanılan ve Yeşil-Mavi Yolun en önemli güzergahlarından olan Çınarlı Yol’da ilerlerken, Samanlı Köyü sınırlarında binbir çeşit çiçek ve ağaç deseni ile Karaca Arboretum’u sizleri karşılar. Çınarlı Yolun ihtişamlı güzelliği içinde Yalova’dan 11 km uzaklıktaki Termal Kaplıcalarına, bu alandaki Atatürk Köşküne ve Atatürk’ün yeniden birebir inşa edilen sinemasına ulaşabilirsiniz.
Termal’in, ünü ulusal sınırları aşmış, sağlık turizminin önemli bir ayağı olan kaplıcalarında mola vermek doğa ve tarih tutkunları için bulunmaz güzellikler bahşeder. Bu arada Sudüşen Şelalesini unutmamak gerekir.
Sudüşen Şelalesi, Termal Üvezpınar’dan yaklaşık 8 km gidilerek 15 dakikada ulaşılan, Yeşil-Mavi Yol Projesinin önemli bir ayağını oluşturan ve yürüyüş olarak yaklaşık iki saati bulan, metrelerce yukarıdan düşen şelalesi ile sizlerin ziyaretini beklemektedir. Ve ayrıca şelaleye çıkarken eşsiz bir baraj gölü, Marmara Denizi’nin muhteşem manzarası, çeşitli flora ve fauna ile karşılaşır, foto safari, trekking ve piknik yapabilirsiniz.
Termal’den sonra, Çınarcık’ın Ortaburun, Çalıca ve Teşvikiye köylerinden Armutlu İlçemizin Selimiye, Hayriye, Mecidiye’den Merkeze kadar devam eden, bağlantı yolları ile tamamlanan bir projedir, Yeşil-Mavi Yol Projesi.
Çınarcık’ta Kent Ormanı yeni düzenlemesi ile ziyaretçilerine doğanın inanılmaz güzelliğini sunmaktadır. Teşvikiye Köyünden Erikli ve Delmece Yaylalarına oradan da Selimiye Köyüne ulaşım, asfalt yollar ile sağlanmıştır.
Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu ile adeta bir botanik bahçesi görünümündeki havzanın ortaya çıkışına şahit olursunuz. Yapılan bu yollarla örneğin İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta, Karadeniz’in eşsiz yaylalarının bir benzeri görünümündeki Delmece Yaylası ile buluşursunuz...
Bu Proje canlı bir proje olup sürekli güncellemelerle geliştirilmesine devam edilmektedir.
|