­ MEHMET REŞAT HAN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Mehmet Reşat Han Çeşmesi - Yalova

Adres Merkez/YALOVA
Yaptıran Mehmet Reşat Han
Yapım Tarihi H. 1220
Genel Tanım Sırt sırta iki yalaklı, semerdam çatılı, platformlu ve hazneli çeşme.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yüksekliği:3,65m., Genişliği:2,20 m.' dir. Birbiri ile basamaklandırılmış 4*4 m², 3,20*3,20 m² ölçülerinde iki altıgen podyum üzerine yerleştirilmiş, çift taraflı, hazneli, semerdam çatılı çeşmedir. Sivri kemerli olup, tepe üstünde muhtemelen sonradan yerleştirilmiş alem bulunmaktadır. Podyumu polygonal düzende taşlarla yapılmıştır. Kitabesi 54*70 cm.² ebatındadır. Çeşme aynalarında mevcut kitabelerin anlamları çeşmenin yan kısımlarına yazılmıştır. ( DENİZLERİN VE KARALARIN PADİŞAHI SULTAN REŞAT HAKKIN DOSTU VE TEVKİFİNE MAZHAR BÜTÜN HİMMETİ ŞAHANESİ HAYRA YAKIN CENABI HAK ONU HAYIRLARIN ECRİNE NAİL ETSİN BU ÇEŞMEDEN SU İÇENLER ŞAD OLSUN ŞİFAYA KAVUŞSUN SUSAYANLAR SU İÇMEKTEN ASLA GERİ KALMASIN) Podyumların biri 8 cm, diğeri 18 cm. yüksekliğindedir. Hazne genişliği 1,20 m.' dir. Ayna genişliği 1,44 m. yalak genişliği 1,25 m., yalak derinliği 0,70 m.' dir. Çeşme podyumu bir yönden çökmüş olup çeşmenin eğilmesine yol açmıştır. Zaman içerisinde bu eğim artarak çeşmenin tamamen devrilmesine yol açabilecektir. Önlem alınması gerekmektedir.
Tescil Kararı Kocael Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 09.09.2008 tarih 530 sayılı kararı