­ VALİDE HAMAM | Kültür Portalı

Valide Hamam - Yalova

Adres Termal
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sağlık Bakanlığı
Yaptıran İmparator Konstantin tarafından yaptırılmıştır.
Yapım Tarihi 5 y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Hamam Sultan Abdülmecit’ in annesi Bez mi Alem Valide Sultan burada tedavi gördüğü için bu ismi almıştır.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında restorasyon görmüştür
Ayrıntılı Tanımı Hamam kadınlar ve erkekler bölümünden oluşur. Ana yapı malzemesi taştır. İç kısımlar mermer malzemeyle kaplanmıştır. Münferit planlı bir hamamdır. Kuzey – Güney doğrultusunda yapılmıştır. Soyunmalık bölümüyle diğer bölüm arasında İsmail deresi geçmesi nedeniyle iki bölüme ayrılır. Bu bölümlerin bağlantısı geçiş köprüleriyle sağlanmıştır. Yapının soğukluk ve sıcaklık bölümlerinin bulunduğu güney cephesi sade tutulmuştur. Erkekler bölümünün soyunmalığı dikdörtgen planlıdır. Zemin mermer kaplıdır. Ahşap dolaplar ve oturma yerleri vardır. Geçiş köprüleriyle sıcaklık bölümüne geçilir. Sıcaklık zeminle birlikte duvarlar 1.00 m. yüksekliğe kadar mermer kaplıdır. Kuzey duvarına bitişik; yarım daire şeklinde göbek taşı bulunur. Ortada üçgeni andıran büyük bir havuz yer alır. Havuza iki kademeli olarak inilir. Havuzun iki yanında üç bölümlü halvetler bulunur. Üst örtü kurşun kaplıdır. Kadınlar bölümünde kâgir malzeme kullanılmış olup, iç bölümde mermer malzeme görülür. Kadınlar bölümü, soyunmalık kısmı dikdörtgen planlı olup, ahşap tavanlıdır. Bu bölümde ahşap sekileri ve dolaplar yer alır. Zemin beyaz mermerle kaplıdır. Geçiş köprüsüyle soğukluk bölümüne geçilir. Kapı üstünde kitabede; “ Biz her şeyi sudan yarattık.” Ayeti yazmaktadır. Soğukluk altıgen formda tasarlanmış ortada bulunan havuz da yine altıgen yapılarak uyum sağlamıştır. Duvarlara bitişik olarak mermer sekileri bulunur. Duvarların köşelerine sütunlar yerleştirilmiş ve bunlar birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Kemer gözlerine pencereler açılmıştır. Soğukluğun üstü kurşun kaplı kubbeyle örtülmüştür. Soğukluktan sıcaklığa yuvarlak kemerli bir kapıyla girilir. Sıcaklık, yuvarlak planda düzenlenmiştir. Zemin ve duvarlar belirli bir seviyeye kadar mermer olup, duvara bitişik sekiler bulunur. Ortada göbek taşı mevcuttur. Yapı içte ve dışta oldukça sadedir. İçeride siyah – Beyaz mermer kullanılarak mekanlara hareket kazandırılmıştır
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam