­ CUMHURİYET İLKOKULU / BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK BİNASI | Kültür Portalı

Cumhuriyet İlkokulu / Bozok Üniversitesi Rektörlük Binası - Yozgat

Cumhuriyet İlkokulu, Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kuruluğu Başkanlığı tarafından 1977 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Yapımından sonra 2006 yılına kadar ilkokul olarak kullanılan, 2007 yılından itibaren ise Bozok Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanan okul, dikdörtgen planlı, bodrum hariç iki katlıdır. Cumhuriyet İlkokulu Medrese Mahallesi Ankara - Sivas yolu güzergâhının sağındadır. Bina genişçe bir alana malik arsa üzerine inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 16 ya da 20x7 metre ebadında olup dikdörtgen planlıdır. Atatürk dönemi mimar Kemal üslubu olarak nitelendirilen bir üslup mahsulü olduğu söylenmektedir.

927 yılında Vali Ali Rıza Bey tarafından yaptırıldığı, müteahhit Şükrü Adavallı ile Nihat Çapan’ın emeklerinin geçtiği 29.10.1930 tarihinde öğretime açıldığı edinilen bilgiler arasındadır. Zemin kattan itibaren harçtan kalın sıva ile sıvanmış üzeri sarı boya ile boyanmış, birbirine paralel iri kesme taşlar görünümünü verir derz edilmiştir. Yapının tamamının kefeki taşını andırır sarımtırak ve işlemeye müsait kesme taşlardan yapıldığı bilinmektedir.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv - Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Ulaşım Yozgat'a karayolu ile yapılmaktadır.
Medrese Mahallesi, Sivas Caddesi - Merkez/ YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7698    Eklenme Tarihi : 03 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Kasım 2021 Çarşamba