­ KERKENES SÜLÜK GÖLÜ EFSANESİ | Kültür Portalı

Kerkenes Sülük Gölü Efsanesi - Yozgat

Efsaneler

Sorgun İlçesi Şahmuratlı Köyünde bulunan Kerkenes Harabeleri ile ilgili anlatılan Kerkenes Sülük Gölü Efsanesi'ne göre; Battal Gazi, Kerkenes Kalesi’ni fethettiği sırada, kale yakınlarında atının bacakları parçalanır ve yara olur. Battal Gazi attan inerek onu serbest bırakır. At yayıla yayıla içinde sülüklerin bulunduğu bir su birikintisine varır. Su içerken ayaklarına sülükler yapışarak pis kanı emerler, atın ayağı iyileşir. Battal Gazi, suyun etrafını temizleyerek küçük bir göl haline getirir. Adını da Sülük Gölü koyar. Tedavisinde sülük kullanılması gereken hastalar buraya gelerek tedavi olurlar veya buradan tutulan sülükler halk pazarlarında tedavi amaçlı satılır.

Görüntülenme Sayısı : 5606    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2020 Perşembe