­

Coğrafi İşaret:  Adana Karakuş Tatlısı

Tescil No: 646

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Adana Karakuş Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Adana Karakuş Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Adana Karakuş Tatlısı, yörede uzun yıllardır üretilmekte ve tüketilmekte olan şerbetli bir tatlıdır. Özel amaçlı buğday unu (baklavalık-böreklik), yumurta, tuz ve su ile hazırlanarak yoğurulan hamurdan alınan bezelerin açılıp, aralarına ceviz serpilerek, tekniğine uygun olarak sarılıp kesilmesi ve kızartıldıktan sonra şerbet içine daldırılması şeklinde üretilir.  Kendine özgü açma, sarma, kesme ve pişirme yöntemi ve son ürünün görünümü ile ayırt edilir.

Adana Karakuş Tatlısı; yörede düğün, bayram, festival, çeşitli özel günler vb. gibi toplu yemek yenen organizasyonlarda ikram edilir. Bunun yanı sıra, günlük öğünlerde de sıkça tüketilir.

Adana Karakuş Tatlısının servisi de kendine özgüdür. Adana Karakuş Tatlıları bir tepsi içine üst üste dizilerek işletmelerin satış/sunum tezgâhlarına müşterilerin uzanıp alabileceği şekilde yerleştirilir. Gelen müşteri tatlıları tutmak için hazırlanmış olan servis kâğıtlarından alır ve onunla tutarak tepsiden tek tek dilediği kadar tatlı yer. Bunun haricinde, üzerine tercihen dövülmüş ceviz içi veya 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş Antep Fıstığı serpilerek tabakta da servis edilebilir. Günlük olarak üretilir.