­

Coğrafi İşaret: Afyon Ağzıaçığı

Tescil No: 740

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Afyon Ağzıaçığı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Afyon Ağzıaçığı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Afyon Ağzıaçığı; un, su ve tuzdan hazırlanan mayasız hamurun kat kat açılması, her katına iç yağlı harcın sürülmesi ve içine, peynirli veya kıymalı harç koyularak fırında pişirilmesi suretiyle üretilir. Afyon Ağzıaçığı ismini; açılan yufkaların üst orta kısmında boşluk kalacak şekilde pileli katlamasından alır.

Afyon Ağzıaçığının geçmişi eskiye dayanır. Günlük öğünlerdeki tüketimi fazla olup doğum, düğün vb. etkinliklerde de ikram edilen yöresel ürünlerdendir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Afyon Ağzıaçığı, pişirildikten sonra 1 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulan Afyon Ağzıaçık ise 0 ℃ sıcaklıkta muhafaza edildiğinde, üretim tarihinden itibaren 2 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulmuş ürün, -18 ℃’yi aşmayan bir sıcaklıkta muhafaza edildiğinde ise raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 12 aya çıkmaktadır.