­

Coğrafi İşaret: Afyon Bükmesi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Afyon Bükmesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Afyon Bükmesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Afyon Bükmesi; un, su ve tuzdan hazırlanan hamurun kat kat açılması, her katına haşhaş ezmesi sürülmesi ve içine mercimekli, peynirli, patatesli veya ıspanaklı harç koyularak kızartılması suretiyle üretilir.

Afyon Bükmesinin geçmişi eskiye dayanır. Doğum, düğün vb. etkinliklerde ikram edilen yöresel ürünlerdendir. Bu sebeple Afyon Bükmesinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Afyon Bükmesi, pişirildikten sonra 1 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulan Afyon Bükmesi ise 0 ℃ sıcaklıkta muhafaza edildiğinde üretim tarihinden itibaren 2 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulmuş ürün, -18 ℃’yi aşmayan bir sıcaklıkta muhafaza edildiğinde ise raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 12 aya çıkmaktadır

Fotoğraflar TÜMÜ