­

Coğrafi İşaret: Akçakoca Kaplandede Kestanesi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Akçakoca Kaplandede Kestanesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün veya ambalajın üzerinde kullanılamadığında, Akçakoca Kaplandede Kestanesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Akçakoca Kaplandede Kestanesi; Latince tür adı olan Cestanea sativa Mill. olan Akçakoca ilçesindeki kestane ağaçlarında yetiştirilen sert kabuklu bir meyvedir. Akçakoca Kaplandede Kestanesinde tohum zarının kolaylıkla soyulabilmesi, tohuma girme durumuna yatkın ve/veya tohumdaki istenilen bölünme durumu başlıca kalite özellikleridir. Akçakoca Kaplandede Kestanesi özellikle tüketicileri tarafından ince kabuklu ve kabuğundan kolay ayrılması ile bilinir ve yetiştirildiği coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Akçakoca Kaplandede Kestanesi; ince kabuklu olmakla beraber boyut olarak ufak ve dış kabuk rengi parlak kahverengi ve tonlarındadır. Bahçe yetiştiriciliğinin yanında; Akçakoca Kaplandede Kestanesi bölgenin iklim koşullarının uygun olması şartıyla sulama ve gübrelemeye gereksinim duyulmadan, tohumundan yetişme şeklinde meyve verebilir. Kestane ağaçları monoiktir. Kendine tozlanmaz, kısırdır ve yabancı tozlanır. Tozlanma; rüzgâr ve kısmen de böcekler yardımıyla olur ve geniş bir alanda yayılma gösterebilir. Meyveleri dikenli bir kabuk içerisinde meydana gelir. Meyve yumağında genellikle iki meyve bulunur. Meyve eti bakımdan dolgun karakterdedir. Kabuktan ayrıldığında meyvesi bütün olarak kalabilir, bu sebeple kabuk soyumu kolaydır. Meyve eti sert, şekli yassı/kısmen yuvarlak, iç meyvesi ise açık krem renktedir.

Akçakoca ilçesinin sahip olduğu nemli ve sert olmayan iklim yapısı, kestane için uygun sıcaklık ve nem koşullarını oluşturmakta; kestanenin doğal ortamında sulamaya ihtiyaç duyulmadan, vejetatif gelişmesini dengeli olarak sağlayarak yetişme imkânı sunar. İklim koşullarının sağladığı bağıl nem, meyvelerin az miktarda nem kazanmasını sağlar ve böylelikle kabuk kısmının ince kalmasına yardımcı olur. Böylelikle Akçakoca Kaplandede Kestanesinin meyve kabuğunun ince ve meyve iç zarının meyve içinde az girinti oluşturması ve meyvenin kabuktan kolay ayrılması sağlanır. Tohum zarı kolay çıkartılabilir ve meyve etine girmez.