­

Coğrafi İşaret: Aksaray Kabak Çekirdeği

Tescil No: 673

Coğrafi İşaretin Türü: Maenşe Adı

Kullanım Biçimi: Aksaray Kabak Çekirdeği ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aksaray Kabak Çekirdeği ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aksaray Kabak Çekirdeği üretiminde Cucurbita pepo L. (Yazlık Kabak) yaygın kullanılır. Aksaray Kabak Çekirdeği,  11-12 mm eninde ve 20-21 mm boyunda olan, beyaz renkli, parlak, çerezlik kabak çekirdeğidir. Aksaray Kabak Çekirdeğinin ham protein oranı %30-32, nem oranı %7-9 ve yağ oranı ise %39-42 arasındadır.

Kabaklar gelişme dönemlerinde ılıman çevre koşullarını, mahsule yatma döneminde ise sıcağı seven bitkiler arasında yer alır. Sert iklimlerden hoşlanmaz, soğuklardan çabuk zarar görür. Aynı şekilde aşırı sıcaklıklardan da hoşlanmaz. İlkbahar ve sonbahar devreleri arasında 10˚C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ve özellikle 20-25˚C’de iyi gelişir. Açık tarla yetiştiriciliğinde tohum ekimi son donlar geçtikten sonra ve toprak sıcaklığı 10˚C’yi geçince yapılmalıdır.

Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidir. Işık miktarının azalması dişi çiçek oranını azaltır, verimi düşürür. Kabaklar her türlü toprak üzerinde yetişirse de fazla ağır ve fazla kumlu toprakları pek sevmez. Daha çok humus miktarı fazla gevşek, besin maddesi zengin, orta ağır toprakları tercih eder.

Coğrafi sınırın iklim ve toprak yapısı çerezlik kabak üretimi için oldukça elverişlidir. Aksaray Kabak Çekirdeği, ılıman iklimi seven bir bitki olduğundan ve derin kökleri ile yetiştiği verimli topraklardaki besin maddelerinden kolayca yararlanabildiğinden verimi de yüksek olur.

Bölgede Kadın (Hanım) tırnağı veya Sivri kabak olarak da bilinen çerezlik kabaklar yetiştirilir. Kadın tırnağı çeşidinin tercih sebebi yüksek verimi ve kolay çitlenme özelliğidir. Tat, lezzet ve doku olarak bölgeye has bir çeşittir. Sulu ve kuru şartlara diğer çeşitlere göre daha fazla uyum gösterip, çekirdek içlerinin dolu olma ihtimali en yüksek olan yani fire oranı en düşük olan çeşitlerdendir.

Uniform yapıda olan kabak çekirdeklerinin verimi her zaman yüksek olur. Sulu ve kuru şartlarda ekimi yapılan Hanım tırnağı çeşidinden 1000 m2 den alınabilecek çekirdek verimi sulu şartlarda 120-150 kg arasında olup, kuru şartlarda 60-80 kg arasındadır.

Aksaray Kabak Çekirdeği, güneş ışığında doğal olarak kurutulur. Nem almayan ortamlarda ortalama 5 yıla kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.