­

Coğrafi İşaret: Aksaray Şerbetli Pidesi

Tescil No: 765

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Aksaray Şerbetli Pidesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aksaray Şerbetli Pidesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aksaray Şerbetli Pidesi; lor peyniri, yağlı eritme peynir ve coğrafi sınırda “göğ” de denen küflü peynir kullanılarak taş fırında meşe odunu ateşinde pişirilir. Sıcakken üzerine tereyağı sürülür, dilimlenir şerbet dökülerek servis edilir.

Aksaray Şerbetli Pidesinin hamuru orta kalınlıktadır ve iyice pişirilir.

Geçmişi eskiye dayanan Aksaray Şerbetli Pidesi, genellikle kahvaltıda tüketilse de, günün her saatinde talep görür. Üç peynirli harç kullanılması, piştikten sonra içinin ve üzerinin tereyağıyla yağlanıp şerbet dökülerek servis edilmesi şeklinde coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunması ve bunun ustalık becerisi gerektirmesi nedenleriyle, coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur.