­

Coğrafi İşaret: Akşehir Kirazı

Tescil No: 75

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Sınıfı: Bigarreau. Olgunluk Zamanı: Mevsimsel özelliklere göre değişmekle beraber genellikle 20 Haziran - 20 Temmuz tarihleri arasında hasat periyodu olan geç olgunlaşan bir çeşittir. Meyve Sapı : 48-50 mm uzunluğunda, ince bir sap yapısına sahiptir. Şekil: Geniş kalp şeklindedir. İrilik: Çok iri, 9-13 g ağırlığındadır. Eni 26.50-32 mm, boyu 27-29 mm'dir. Renk : Parlak, koyu kırmızıdır. Meyve Eti : Çok sert, gevrek, sulu, çok lezzetli ve özel bir aromaya sahip çok kaliteli bir çeşittir. Meyve eti kabuk rengine göre daha açık renklidir. Çekirdek: Ortalama 0.3-0.4 g ağırlığında olup ete çok az bağlıdır. Dölleyicileri: Kendine kısır olup mutlaka yabancı tozlaşma ve döllenmeye ihtiyaç duymaktadır. Starks Gold, Merton Late, Lanıbert, Bigarreau Gaucher, Noble, Jübilee ve Akşehir bölgesinde yetişen yerli çeşitlerimizden Gılli gibi çeşitler dölleyiciler arasında yer almaktadır.

Diğer Özellikler: Konya-Akşehir ve Afyon-Sultandağı ilçelerinde yetiştirilen bu çeşidi meyve çatlaması yapmadığı gibi uzun yol koşullarına çok dayanıklıdır. Meyve sapı tüketiciye ulaşıncaya kadar uzun süre canlılığını korumakta ve yeşil kalmaktadır.

En x Boy 26.50x27.83 mm, et/çekirdek oranı %16.98 kg dane sayısı 87 adet, renk parlak koyu kırmızı, asitlik %0.57. Ham protein %1.77, ham yağ %0,35, toplam şeker %14.86,  metabolik enerji 71.69 kcal/100g, vitamin C 9.43 mg/100g, çinko 2.50 mg/kg, demir 2.59 mg/kg, kalsiyum 29.25 mg/kg, magnezyum 73.22 mg/kg, potasyum 1166.27 mg/kg, sodyum %33.21'dir.

Ayırt Edici Özelliği: İklim etmenlerinin bitki örtüsünün sahaya yerleşmesini, gelişmesini ve büyümesini doğrudan etkilediği, dolaylı olarak çözülme ve toprak oluşumunda önemli rol oynadığı bilinmektedir.