­
Alanya Kalesi bir bütün olarak iç ve dış kale bölümlerinden oluşmaktadır. Dış kale 6,5 kilometrelik surlar, 140 adet burç ve 93 adet kuleden meydana gelmiştir. İç kale ise yarımadanın en yüksek noktasında yer alır ve cami, türbe, hamam, sarnıçlar, zindan gibi pek çok bölümden oluşmuştur.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: J. Carne. Syria, the Holy Land. Asia Minor, 1836

İç kalede “Adam Atacağı” denilen ilginç bir mekân bulunmaktadır. Rivayete göre uçurum kenarına getirilen ve eline üç taş verilen mahkûma, taşlardan birini denize atabilirse serbest kalması, atamazsa kendisinin uçurumdan aşağı atılması seçeneği verilirmiş.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Orta çağda surların içinde, bir kısmı günümüzde de kullanılan, kalan kentin su gereksinimini sağlamak üzere 400’e yakın sarnıç yapılmıştır. Anadolu’yu süsleyen yüzlerce kaleden bugün ayakta kalabilmiş, en iyi korunmuş olanlarından birisidir.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları