­
Kızıl Kule, 1226 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından, Alanya Kalesi’ni ve yapılması planlanan tersaneyi denizden gelebilecek tehlikelere karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Adını temel inşa malzemesi olan kırmızı tuğlalarından almıştır. Kulenin cephesindeki kitabede, 1226 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından Halepli Ebu Ali’ye yaptırıldığı yazılıdır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: J. Carne. Syria, the Holy Land. Asia Minor, 1836

1228‘de yapılan Alaiye tersanesi ticari ve askerî açıdan önem taşımaktadır. Her ikisi de Alaaddin Keykubad döneminde yapılmış olan Alaiye ve Sinop Tersaneleri Akdeniz ve Karadeniz’de askerî ve ticari seferlere imkân vermiştir. İki kenti bağlayan bir Selçuklu ticaret rotası tesis edilmiş ve yol üzerinde birçok kervansaray yapılmıştır. Bu iki tersaneden dolayı Alaaddin Keykubad “İki Denizin Sultanı” unvanını almıştır. Alanya Tersanesi günümüze bozulmadan gelmiş tek Selçuklu tersanesidir.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Kızıl Kule günümüzde Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Beş katlı kulenin giriş ve birinci katı müze olarak düzenlenmiştir.

Gülcan Acar, 2018

Tarihi yapıda zaman zaman resim sergisi, klasik müzik konseri gibi kültür ve sanat etkinlikleri de gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları