­

Coğrafi İşaret: Amasya Çiçek Bamyası

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: :  Amasya Çiçek Bamyası coğrafi işaretinin adı marka ile birlikte ürünün üzerinde kullanılabilecektir.

Latince adı Abelmoschus esculentus L. olan Amasya Çiçek Bamyası’nın çiçekleri açılarak döllenme tamamlandıktan sonra hasat yapılır. Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benzer ancak daha küçüktürler. Tek sap üzerine büyümeyen topraktan çıkışından itibaren kardeşlenme gösteren çatallı bir yapısı olan, en az 4-5 tane yan dalı oluşan Amasya Çiçek Bamyası’nın yetiştiriciliği organik tarım metoduna uygun özelliktedir.

Az tüylü olma özelliği, hasatta üreticiye kolaylık sağlamaktadır. Altıncı boğumdaki yaprağın rengine bakılarak karar verilen yaprak rengi özelliği, Amasya Çiçek Bamyası için sadece açık yeşil renktedir.

Amasya Çiçek Bamyası’nın taze meyvesi ile kuru meyvesindeki C vitamini miktarına bakıldığında meyvedeki C vitamini miktarı taze meyveye göre daha fazla olduğu görülür. Hasat döneminin ortasında alınan taze meyvelerdeki C vitamini miktarları 34,56-41,76 mg/100g arasındadır. Bamya kurutma işlemi besin değeri açısından bir sıkıntı yaratmamaktadır.