­

Coğrafi İşaret: Antep Allı Yeşilli Dolma /Antep Nakışlı Dolma /Antep Yaz Dolması

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması ibaresi, Antep Allı Yeşilli Dolma ibareli aşağıda verilen logo ve mahreç işareti amblemi,  ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması ibaresi, logosu ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması genellikle pirinç veya bulgur, soğan, sarımsak, çeşniler ve tercihen yağlı kıyma kullanılarak hazırlanan harcın çeşitli taze sebzelere doldurulması ile elde edilen dolmadır.  Dolmalık olarak patlıcan, yeşilbiber, kırmızıbiber, domates, taze ve salamura asma yaprağı, sakız kabağı, haylan kabağı, pancar ve acur sebzeleri taze olarak kullanılır. Yemeğe ekşilik kazandırması amacıyla pişirme sırasında yeşil erik, koruk, sumak ekşisi ilave edilebilir. Genellikle yaz aylarında üretilir.

Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması üretiminde çeşitli sebzelerin tek tencerede pişirilmesinden dolayı farklı renklerdeki dolmaların sağladığı renkli görüntü sebebiyle “allı yeşilli” ve “nakışlı” şeklinde adlandırılmıştır.

Gaziantep'in özellikle sahre olarak adlandırılan piknik organizasyonlarında, Hıdırellez ve Nevruz gibi özel günlerde, düğün, davet ve bayramlar için sıklıkla üretilen Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolmasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.