­

Coğrafi İşaret: Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi ibaresi, kendine tanımlanan logo ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi ibaresi, logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi Gaziantep ilinde üretilen macun kıvamında ve amber renginde yöresel katı üzüm pekmezidir. Ekmeğin üstüne sürülüp yenilebilecek kıvamda olan pekmez eritilerek şurup gibi de tüketilebilir. “Gideceğin yer Antep, yiyeceğin pekmez.” sözü geçmişte Gaziantep denilince ilk akla gelen ürünlerden birinin Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi olduğunu göstermektedir. Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezi Dökülgen çeşidi üzümden elde edilir. Üzümden, önce sıvı kıvamda pekmez üretilir. Antep Pekmezi / Gaziantep Pekmezini özel yapan uygulama ise sıvı pekmezin katılaştırılması işlemidir.

Seyahat Hatırası TÜMÜ