­

Coğrafi İşaret: Antep Zahter Çayı / Gaziantep Zahter Çayı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Antep Zahter Çayı/Gaziantep Zahter Çayı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılır. Ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, Antep Zahter Çayı/Gaziantep Zahter Çayı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Antep Zahter Çayı/Gaziantep Zahter Çayı; Latince tür adı Thymbra spicata L. olan bölgede zahter, karabaş kekik, sater, zater isimleriyle de bilinen bitkilerin toprak üstü kısımlarının kullanılarak hazırlanan bir üründür. Hazırlanmasında kurutulmuş zahter bitkisi ve sıcak su kullanılır. İsteğe bağlı olarak; beyaz toz şeker, bal ilave edilerek ayrıca limon ile beraber de tüketilebilir.

Antep Zahter Çayı/Gaziantep Zahter Çayı; Gaziantep ilinin mutfak kültüründe yer alan önemli ürünlerden birisidir. Antep Zahter Çayı/Gaziantep Zahter Çayı üretildiği coğrafi sınır ile bilinirliliği ve ünü bulunur.

Zahter bitkisi; yaprakları yumurta/oval şeklinde, eflatun-pembe-beyaz çiçekleri olan güzel kokulu bir bitkidir. Zahter bitkisinin kullanılacak kısımları çay süzgeci ile sıcak sudan geçirilmesi ya da demlenmesi suretiyle elde edilen ürüne kendine has kekik tat ve aromasını kazandırır.