­

Coğrafi İşaret: Antep Beyranı

Tescil No: 207

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep Çarşısı içinde ilk beyran dükkânı 1885 yılında açılmıştır. Üretim tekniği ve ustalık, Antep Beyranı yapımındaki en önemli faktörlerdendir. Yapımı çok zahmetlidir, hazırlanması saatler alır. Etin ve ilikli kemiklerin 10-12 saat kısık ateşte pişmesi, etin lif lif ayrılması gerekmektedir. İsteğe göre iç yağı ile yağlanan ya da yağlanmayan sahana pilav koyulur. Sahan ocağın üzerine oturtulur, et ve etin suyu, kırmızı biber ve karabiber ile sarımsak eklenir; sahan kerpetenle tutularak ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir. Yemeğin servisi, kaynar halde yapılır ve mutlaka bakır sahan kullanılmalıdır.

Bir Porsiyon Antep Beyranı’nın İçeriği:

  • 50-70 g pişmiş, lif haline getirilmiş koyun eti
  • 10-15 g bakır sahan tabanına koyulan yağ (isteğe göre) 50-70 g tuzsuz, yağsız haşlanmış pirinç (Kel Pilav)
  • 8-12 g sarımsak
  • 10-15 g kırmızı pul biber
  • 3-5 g karabiber
  • Et suyu (miktarı isteğe göre değişir)
  • Limon (isteğe göre üzerine sıkılabilir)
  • Tuz (isteğe göre)

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Fotoğraflar TÜMÜ

Geleneksel Mutfak TÜMÜ