­

Coğrafi İşaret: Aydın Kestanesi

Tescil No: 180

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi:  Markalama

Fagales takımı içerisinde yer alan kestaneler, (Castanea sp.), meşe (Quercus sp.) ve kayın (Fagus sp.)'larla birlikte Fagaceae (Kayıngiller) familyasına giren sert kabuklu bir meyve türüdür. Kestane eskiden beri değerli bir ağaç olarak bilinmektedir. Kabukları, odunu, yaprağı ve kömürü değişik amaçlarla endüstride kullanılmaktadır. Ancak ekonomik açıdan en önemli ürünü meyveleridir. Meyveleri sofralık olarak değerlendirilebildiği gibi, değişik şekillerde işlenerek sanayiye dönük olarak da bir hammaddedir. En başta gelen değerlendirme şekli taze tüketim dışında, kestane şekerciliğidir.

Kestane seleksiyon çalışmalarında en önemli kriterlerden biri olan, "meyve iriliği" açısından, üstün özellikli olarak bulunan Aydın İli Nazilli ilçesi kestane genotipleri incelendiğinde; oldukça iri meyvelere sahip oldukları görülmektedir. Seçilmiş altı genotipin meyve ağırlığı 13,445 g ile 19,383 g arasında; kilogramdaki meyve adedinin ise 51 ile 78 arasında olduğu saptanmıştır. Meyve iriliği açısından elde edilen bu değerler, daha önce diğer bölgelerimizde yapılan seleksiyon çalışmalarında yer alan tiplerin meyve iriliği değerlerinden çok yüksek olmuştur.

Araştırmanın yapıldığı yörede incelenen ve seleksiyon çalışması sonucu seçilen kestane tiplerinde, "meyve kabuğu" nun parlak ve genellikle de tipik kestane renginde olduğu, ancak tiplere göre değişmek üzere mat ile açık kahverengiden koyu renge kadar farklılık gösterdiği saptanmıştır.