­

Coğrafi İşaret: Aydın Memecik Zeytinyağı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Aydın Memecik Zeytinyağı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aydın Memecik Zeytinyağı ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın ilinde yetişen Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen, rengi yeşilden altın sarısına değişen renkte, meyve kokusunun yoğun olarak hissedildiği, acılığı ve yakıcılığı belirgin, natürel sızma zeytinyağıdır.

Zeytin ağacı, kışları yumuşak ve yağışlı, yazları kurak, baharları ise kısmen serin ve yağışlı olan iklim kuşaklarının hâkim olduğu bölgelerde yetişmektedir. Aydın’da Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlıdır. Aydın iklimi, 17,6 °C olan yıllık sıcaklık ortalaması ve 580-1000 mm yıllık yağış ortalaması ile zeytin üretimi için en uygun koşulları sağlar.

Aydın ilinde özellikle batıdan gelen hava akımları etkilidir. Büyük Menderes vadisi denize doğru açıldığından, denizden gelen ılık etki ve yağış getiren rüzgarlar iç kısımlara kolaylıkla erişebilir. Bu rüzgarlar Aydın Memecik zeytinyağına özgün organoleptik özelliğini verir ve zeytinleri olgunlaşma döneminde zeytin sineğine karşı korur. Zeytin sineği hasarının düşük olması zeytinyağının serbest asitlik ve peroksit derecesinin düşük olmasını sağlar. Aydın ilinde Menderes nehrinin suladığı topraklarda yapılan zeytin tarımı sulama gerektirmez. Bu koşullarda üretilen Aydın Memecik yağı yüksek meyvemsi aromatik özellik kazanır.

Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın ilinde geleneksel olarak yetiştirilen Memecik zeytin çeşidi kullanılarak üretilir. Zeytin çeşidi, zeytinyağının fenolik madde içeriği üzerinde çok etkilidir. Aydın Memecik Zeytinyağı toplam fenolik madde içeriği en az 100 mg/kg olmalıdır. Aydın ilinde Memecik zeytininden üretilen sızma zeytinyağları luteolin bakımından zengindir. Luteolin zeytinyağının temel fenolik maddelerindendir. Memecik zeytinyağlarının biyokimyasal karakterizasyonunun araştırıldığı çalışmalarda, toplam fenolik madde içeriği açısından Aydın ilinde Memecik zeytin çeşidi kullanılarak üretilen sızma zeytinyağlarının, özellikle İzmir ilinde üretilenlere göre kayda değer derecede fazla olduğu belirlenmiştir. Aydın ilinde üretilen Memecik zeytinyağları sterol içerikleri aynı şartlarda İzmir ve Muğla’da üretilen yağlara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Memecik zeytini kuraklığa dayanıklı olması sebebiyle yazları sıcak geçen bölgenin iklim koşullarına çok iyi uyum sağlamış olması ve ilde geleneksel olarak üretilmesi yüksek fenolik madde içeriğinin nedenidir