­
Süvari Tevfik olarak da bilinen Beşiktaşlı Tevfik, Mekteb-i Harbiye-i Şahane'yi süvari subayı olarak bitirdi. Fatih ve Selanik Askeri Rüştiyelerinde resim öğretmenliği yaptı. 1912 yılında emekli olduktan sonra İstanbul Lisesinde resim dersleri verdi. 1914 yılında İstanbul'da vefat etti.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

Ressamın, Hoca Ali Rıza Bey’in resim üslubuna bağlı olduğu söylense de eserlerindeki renk, biçim ve yorumda kendine has naif üslubu belirgindir.

İstanbul'un yeşil ışıklı selvileri, sıcak renkli minareleri ve sokakları, resimlerinde kullandığı başlıca konulardır.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde resimleri bulunan sanatçı, minyatür geleneğinin yağlı boya ile tanışan önemli ressamlarından biridir.

Beşiktaşlı Tevfik tarafından yapılan Kariye Camii isimli yağlı boya resim, asker ressamların resim özelliklerini belirlediği için değerli bir eserdir.

Kariye Camii

Ayrıca yapıldığı dönemin sanat anlayışını açıklaması nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Kaynaklar

Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012