Coğrafi İşaret: Bornova Kınalı Bamyası
Tescil No: 581
Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı
Kullanım Biçimi: Bornova Kınalı Bamyası ibareli aşağıda tanımlanan logo ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Bornova Kınalı Bamyası ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Botanik sınıflandırması Abelmoschus esculentus (L.) Moench olan Bornova Kınalı Bamyası albenisi yüksek, düzgün şekilli, zarif ve etli, yöresel eski bir bamya çeşididir. Bornova Kınalı Bamyası adını, meyve ve meyve sapında bulunan düzensiz kırmızı renklenmeden alır.
Günün erken saatlerinde toplandığında gevrek ve diri olan taze Bornova Kınalı Bamyası meyveleri narin, lifsiz ve az tüylüdür. Tercihen, 3,5-4,0 cm boylarında toplanır ve tüketilir. Meyveleri Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen bamya gruplarından biraz daha kısa kalır. İnce ve zarif bir görünümü olan taze Bornova Kınalı Bamyası meyvelerinin çapı hasat olumunda yaklaşık 1 cm kalınlıktadır.
Bornova Kınalı Bamyası meyvelerinin sapa bağlandığı kısımda ve meyve sapının üzerinde düzensiz lekeler şeklinde kırmızı renklenme meydana gelir. Antosiyan pigmentinin neden olduğu bu kırmızı renklenme meyvenin güneş görmesi ile doğrudan ilişkilidir. Kırmızı renklenme, güneş ışığını fazla alan meyvelerde daha yoğun, az alan meyvelerde daha az olur.
Bornova Kınalı Bamyasının meyvelerdekine benzer kırmızı renklenme; bitki gövdesinde, boğumlarında, palmatifit yapıdaki yapraklarda, yaprak sapında ve yaprak damarlarında da görülür. Bornova Kınalı Bamyası bitkileri oldukça güçlüdür. Bitki yeterince alan bulduğu ve iyi beslendiği durumda 5-6 adet yan dala sahip olabilir ve yaklaşık 3 metre boya ulaşabilir. Bu özellik, Bornova Kınalı Bamyasını diğer yörelerde yetiştirilen yerel ve ticari çeşitlerden ayıran önemli bir özelliktir.
Bornova Kınalı Bamyası meyveleri, taze tüketimlerinin yanı sıra konserve yapımı için de son derece uygundur. Konserve suyuna meyve parçaları ve çekirdek bırakmaz. Ayrıca halk arasında sümüksü madde olarak bilinen, asidik polisakkaridlerin konserve suyunu bulandırması durumu Bornova Kınalı Bamyası konservesinde gözlenmez.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.