­

Coğrafi İşaret: Bornova Misket Üzümü

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Bornova Misket Üzümü ibareli logosu ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Bornova Misket Üzümü ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Bornova Misket Üzümü, Vitis vinifera L. türüne ait, misket kokulu yerel bir çeşitten elde edilir. Salkımları orta boyda, konik silindirik şeklindedir. Taneleri beyaz-sarı renkli, çekirdekli, yuvarlak ve orta büyüklükte, kalın kabuklu, sulu ve düşük asitlidir. En belirgin özelliği güçlü aroması ve lezzetli yapısıdır. Baskın misket kokusu meyvede, üzüm suyunda algılanır. Hasadı ağustos ayı içerisinde yapılır.

Önemli gezginlerden Evliya Çelebi 1671 de İzmir’e geldiğinde o zamanki adıyla Burunabat (Bornova)‘ı da ziyaret etmiş ve beyaz renkli, kokulu ve bölgeye özel üzümden (Bornova Misket Üzümü) özellikle büyük bir beğeni ile bahsetmiştir. Geçmişten günümüze Bornova Misket Üzümü bölge yerel pazarlarında sofralık, şaraplık ve şıralık olarak değerlendirilmiştir. Bornova Misket Üzümü 1900lü yılların ortalarına kadar az da olsa kurutularak da değerlendirilmiştir.