Coğrafi İşaret: Çayeli Kuru Fasulye Yemeği
Tescil No: 312
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Çayeli Kuru Fasulye Yemeği ilçeye özgü yapımı ve sunum şekli ile Çayeli’ne ve köylerine has yemek özelliği ile 1980’li yıllardan beri ülkemizin pek çok yerinde bilinirliği olan bir yemektir. Geleneksel kuru fasulye yemeğinden farklı yapımı ve tadı ile farklılaşmıştır.
Yemeğin yapımında TS 141 nolu Kuru Fasulye Standardında belirtilen kalite özelliklerine göre Sınıf-I’e giren, beyaz renkte, yuvarlak şekilli ve büyük taneli olarak tarif edilen “şeker” çeşidi, boy özellikleri açısından “A(büyük)” yani göz açıklığı 8 mm olan yuvarlak delikli elek üzerinde kalan tanelere sahip fasulye ve dana veya tosun eti kullanılır.
Yukarıda özellikleri belirtilen şeker fasulyesi ile Türk Gıda Kodeksi et ve et ürünleri tanımlarına uygun 3 ilâ 4 yaşlarında dana veya tosun but kısmından alınmış, sinirsiz ve yağsız çiğ kırmızı et, süzülmüş ve içinde tortu olmayan tereyağı, kuru soğan, domates salçası, tuz kullanılarak hazırlanır.
Tuzu ilave edilen yemek 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kapalı bir şekilde 45 dakika pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra yemeğin üzeri kapalı bir şekilde 45 dakika fırında dinlenmeye bırakılır ve dinlenme sonrası 30 santimetre çapında 3 santimetre derinliğinde porselen tabakta sunumu yapılır. Yemeğin yanında tek veya çoğul olarak pilav, yoğurt, kuru soğan, turşu verilir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.