­

Coğrafi İşaret: Çay İlçesi Vişnesi

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

1. Çay İlçesi Vişnesinin boyu 19.10 mm dir. Bu da Çay ilçesi Vişnesinin büyüklük açısından ayırt edici en önemli özelliklerinden biridir.
  2.  İlçenin kuzey doğusunda bulunan Eber Gölü, güney batısında bulunan Karamık Gölü ve güneyinde yer alan Sultandağlarının oluşturduğu mikroklima iklimi Çay İlçesi Vişnesinin isteğine uygun olan ortamı oluşturmaktadır. Bu sebeple Çay İlçesi Vişnesi ağacından kendine has olan renge, tada, aromaya sahip iyi kaliteli meyve alınmaktadır.
  3. Çay İlçesi Vişnesi yörenin uygun toprak ve iklim yapısı sayesinde kendine has bir aroma ve tada sahiptir, meyve eti gevrek ve sert, meyve suludur. Tadındaki mayhoşumsuluk ise insanların bıkmadan rahatça bu meyveyi istedikleri miktarda tüketmelerine sebep olmaktadır.
  4. İlçenin 400 mm nin üstündeki yıllık yağış ortalamasıyla Çay İlçesi Vişnesi sulama gerekmeden de yetiştirildiği gibi ihtiyacı olan suyu da fazlasıyla almaktadır. Bu yüzden meyve sürgün gözü oluşumu fazladır, vejetatif gelişme hızlı, verim artışı yüksektir.
  5. Çay İlçesi Vişnesinin yetiştirildiği bölge kumlu, killi, tınılı toprak yapısıyla verimin üst seviyelere çıktığı bir alandır. Bu verimli yapı iklim faktörüyle de birleştiğinde kuvvetli ve dengeli ekosistem oluşturmaktadır.
  6. Aynı dönemde Türkiye’nin hemen hemen hiçbir yerinde vişne kalmadığı halde bölgemizde Çay İlçesi Vişnesinin yeni olgunlaşma dönemine giriyor olması ayırt edici en önemli özelliğidir.
  7. Yapısındaki organik madde miktarının yüksek olmasından dolayı (%96.10) kurutulduğunda hacim olarak az kg olarak ağır gelir.
  8. Yapısında bulunan mineral maddelerin yoğunluğu ve şıra randımanının yaklaşık %62 gibi yüksek bir değerde olması, pH'nın düşük olması nedeniyle Çay İlçesi Vişnesi hem meyve olarak hem de meyve suyu olarak piyasaya sunulmaktadır. Bu haliyle hem iç sanayimize destek olmaktadır hem de Çay İlçesi Vişnesi olarak Türkiye pazarlarında aranır bir konumdadır.
  9. Kullandığımız anaç köklerden, toprak yapımızdan dolayı Çay İlçesi Vişnesi reçeline ve meyve suyuna şeker katılmadan da kullanılabilmektedir.
  10. Çiçeklenme döneminin geç bahara gelmesinden dolayı şiddetli soğuklardan diğer bölgelerde yetiştirilen vişneler gibi etkilenmemektedir.
  11. Meyve etinin sertliğinden dolayı meyve hiç çatlama yapmaz yola çok dayanıklıdır.
  12. İklim özelliğinden dolayı Çay merkezde vişne üretimi fazlasıyla yapıldığı gibi Karamık, Orhaniye, Akkonak, Karamıkkaracaören, Pazarağaç, Deresenek, Eber, Maltepe, İnli, Kılıçyaka, Çayıryazı gibi kasaba ve köylerimizde de vişne temel ürün olarak yetiştirilmektedir.

Çay İlçesi Vişnesi; temmuz ayı ortalarında renk, tat, aroma ve şekil tam olarak kendini göstermektedir.