­
Cevat Hamit Dereli

Öğrenciliği sırasında Nazmi Ziya Güran’la tanışan Cevat Hamit Dereli, onun teşvikiyle Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (Güzel Sanatlar Akademisi) girdi; Hikmet Onat ve İbrahim Çallı atölyelerinde çalıştı. Öğrenciyken Türk Ressamlar Cemiyeti’nin sergilerine katıldı. Arkadaşları ile Yeni Resim Cemiyeti’ni kurdu ve ilk sergisine yapıt verdi.

Kompozisyon

1924-1928 yılları arasında Julian Akademisi’nde Paul-Albert Laurens’le çalışan sanatçı, 1928’de yurda dönünce Akademi’de Nazmi Ziya Güran atölyesinde öğretmen yardımcılığına atandı.

İstihsal

1932’de Akademi’den ayrılarak Tıp Fakültesi’nde desinatör olarak çalıştı. 1939’da Akademi’ye geri döndü ve İbrahim Çallı’nın yardımcısı oldu. Ankara 1. Genç Ressamlar Sergisi’ne katıldı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

Cevat Hamit Dereli, Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne, d Grubu’nun sergilerine, yurt içinde ve dışında birçok sergiye, Venedik ve Tahran Bienalleri’ne katıldı; Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde ödül aldı. 1939’da CHP Yurt Gezileri kapsamında Sinop’a giden ressam, Yapı Kredi Bankası’nın açtığı “iş ve istihsal” konulu resim yarışmasına eser verdi. 1977 yılında Sedat Simavi Vakfı Sanat Ödülü’nü aldı.

Hasat

1977-1980 arası dört kişisel sergi açan Dereli, ilk resimlerindeki izlenimcilik etkilerinden sonra inşacı, kübik, geometrik resimler yaptı.

Balık Pazarı

Dereli’nin 1940’ların ortalarına kadar eserlerinin ağırlıklı konusu manzaralardı. 1950’lere doğru yapmaya başladığı şematize edilmiş insan ve hayvan figürlerinde geleneksel tasvir sanatının izleri vardır.

Derya Kuzuları

Giderek boşlukta yer tutan form ilgisinden uzaklaşan sanatçı, günlük yaşam sahnelerine yöneldi. Balıkçılar, ev içi sohbetleri, kahvehaneler, düğünler, fayton sefaları, sokaklar, yelkenliler, plajlar, mevleviler, manzaralarla dolu konu repertuarını yumuşak, esnek, esprili, mutlu, şiirsi bir yaklaşımla ele aldı.

Kaynak:  Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012