­
Bayburt Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Bulunan tabletlerden, Urartular’ın MÖ 900-600 yılları arasında 300 yıl kadar burada egemenliklerini sürdürdükleri bilinmektedir. Zaman içerisinde Haldiler, Hititler, Partlar, Sasaniler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman zamanında kaleye onarımlar yapılmıştır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Charles Texier. Description de l’Armenie, la Perse at la Mesopotamie. Paris, 1842.

Yapıda kullanılan renkli çiniler nedeniyle Osmanlı döneminde bu kaleye Çinimaçin Kalesi ismi verilmiştir.

karadeniz.gov.tr

Gerek savaşlar gerekse tahribat yüzünden bugün bu çinilerden eser kalmamıştır. Dede Korkut’un “Bamsı Beyrek” hikâyesindeki Bamsı Beyrek’in fethetmek istediği kale Bayburt Kalesi’dir. Kale 2006 yılında onarım görmüştür.

M.Fatih Demirhan, 2007

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları