­
İsa'nın annesi Meryem ve İsa'nın arkadaşı Vaftizci Yahya'nın mahşer gününde, günahkâr insanlık adına İsa' dan Şefaat dilemelerini gösteren sahneye Deesis adı verilir. Deesis Hıristiyan ikonografisinde önemli dua biçimlerinden birisidir ve Bizans kilisesi resim programında sıkça betimlenen konulardan biridir.

TGA

Deesis sahnesinde solda Meryem, sağda Vaftizci Yahya ve ortada İsa ayakta resmedilir. 11. yüzyıldan sonra bu sahne biraz değişik biçimde karşımıza çıkmaktadır. İsa ortada taht üzerinde otururken yine solda Meryem, sağda Vaftizci Yahya resmedilmektedir.

Karanlık Kilise' de Deesis sahnesinin resimlenmesinde klasik geleneğe uyulduğu görülmektedir. Sahne ana apsiste yer almaktadır. Ortada İsa tahtında oturmakta, solunda Meryem ve sağında Vaftizci Yahya ayakta hafif İsa'ya dönük bir biçimde betimlenmişlerdir.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001