­

İsa'nın annesi Meryem ve İsa'nın arkadaşı Vaftizci Yahya'nın mahşer gününde, günahkâr insanlık adına İsa'dan şefaat dilemelerini gösteren tasvire Deesis Sahnesi adı verilir.

Hristiyan ikonografisinde önemli dua biçimlerinden biri olan olan Deesis, Bizans sanatında da sıkça betimlenen konulardan biridir.

TGA

Karanlık Kilise'deki Deesis Sahnesi’nin resimlenmesinde klasik geleneğe uyulduğu görülmektedir. Sahne ana apsiste yer almaktadır. Ortada İsa tahtında oturmakta, solunda Meryem, sağında Vaftizci Yahya ayakta ve hafifçe İsa'ya dönük bir biçimde betimlenmişlerdir.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001

Kutsalkitapinfo web sitesi