­
Myra Antik Kenti’nin doğusunda bulunan Demre Nekropolü, Likya kaya mezarları ile doludur. Mezarlar, geleneksel Likya mezar mimarisine uygun olarak, dik bir yamaçta bulunan kayalara oyularak yapılmışlardır. Nekropoldeki mezarların ön cepheleri ev şeklinde olup, mezarların içi bir veya birkaç odadan oluşmaktadır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Charles Texier. Asia Mineure. Paris, 1849.

Tek bir girişi olan mezarların bu kısmı bir kaya ile kapatılmakta ve ölen kişi mezara kıymetli eşyaları ile birlikte konulmaktaydı. Nekropolde üzerinde Likya dilinde yazılmış kitabeleri ve ölen kişinin hayatı ile ilgili kabartmaları olan birçok kaya mezarı bulunmaktadır.

M.Fatih Demirhan, 2007

Kaya mezarları birbirlerine taş merdivenlerle bağlanmışlardır. Nekropolün en dikkat çekici mezarı en yukarıda yer almaktadır. Bu mezarın üzerindeki kabartmalarda savaşçı kıyafetleri ile ölen kişi ve ailesi temsil edilmektedir. Batı yönündeki bir başka ilgi çekici mezarda ise savaşan iki askeri temsil eden bir kabartma bulunmaktadır.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları