­

Coğrafi İşaret: Deva-i Misk Helvası

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Deva-i Misk Helvası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Deva-i Misk Helvası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

39 çeşit baharat ve bileşen, yumurta akı, şeker ve potasyum bitartarat kullanılarak üretilen Deva-i Misk Helvası, Edirne ilinin Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yaptığı yıllardan günümüze uzanan tarihi miras içinde yer alan bir üründür. İçinde birçok baharat bulunan bu ürün Osmanlı Edirne’sinde halka ücretsiz olarak dağıtılan özel bir tatlıdır.

Bir şekerci ustası tarafından üretilen helvanın Osmanlı padişahı II. Murat’ın Edirne’ye geldiği gün padişaha sunulduğu ve adını kendisinin koymasının istendiği bilinir.

İçinde yer alan baharatların baskın tadına rağmen tatlı bir helvadır.

Üretim Metodu:

Deva-i Misk Helvası; şeker, baharatlar, yumurta akı ve potasyum bitartarat (asitlik düzenleyici) içerir. Karışım içinde %73 şeker, %25 su, %1,5 yumurta akı, %0,4 baharat karışımı ve %0,1 potasyum bitartarat bulunmalıdır.

Kullanılan baharatlar ve diğer bileşenler: Tarçın, karanfil, yenibahar, zencefil, Hindistan cevizi, karabiber, çörek otu, karahalile, sarıhalile, kakule, havlıcan, mürsafi, portakal kabuğu, meyan balı, polen, rezene, kebabiye, günlük, hıyarışember, safran, kimyon, hatmi çiçeği, ıhlamur, zerdeçal, karabaş otu, kuşburnu, ısırgan otu, üzüm tozu, keten tohumu, keçiboynuzu tozu, böğürtlen, kekik, biberiye, çakışır, defne, kişniş, nane, damla sakızı, sinameki.

Hazırlanışı: Şeker, su ve potasyum bitartarat karıştırılarak şerbet haline getirilir. 120 °C’ye ulaşıncaya kadar karışım kaynatılır. Daha sonra çırpılmış yumurta akı ilave edilir. Baharat ve diğer bileşenler karışıma eklenerek soğumaya bırakılır.

Soğuyan ürün ambalajlanır. Ürün kaşıkla alınıp dolu kaşığın ters şekilde kapatılması ile şekil verilerek ambalajlanabildiği gibi direkt olarak altı sızdırmaz bir ambalaja dökülmek suretiyle de paketlenebilir.