­

Karanlık Kilisede yer alan duvar resimlerinden İsa'nın Doğumu Sahnesi, Hristiyan sanatında görülen en erken konulardan biridir. Hristiyan ikonografisinde önemli bir yere sahip olan Doğum, İncil ve apokrif kaynaklıdır.

Olay, Luka İncili’nde şu şekilde anlatılır:

“Onlar oradayken, Meryem'in doğurma vakti geldi ve ilk oğlunu doğurdu. Onu kundağa sarıp bir yemliğe yatırdı. Çünkü handa yer yoktu.”

TGA

Karanlık Kilise’de resmedilen sahneye göre doğum, bir mağaranın içinde gerçekleşmiştir. Meryem yorgun bir şekilde şilteye uzanmış, elini beşiğe uzatmaktadır. Beşik Meryem'in sağında yukarıdadır ve beşiğin arkasında öküz ve eşek tasvirleri yer almaktadır. Beşikteki İsa'nın üzerine dışarıdaki yıldızın ışığı düşmektedir.

Bu sahnenin hemen altında, sağda, İlk Banyo Sahnesi betimlenmiştir. Bu sahnede, Meryem, beşik ve banyo yine mağaranın içindedir ve etraf kayalıklarla çerçevelendirilmiştir.

İsa’nın doğumu (Noel) Hristiyanlıkta bayram olarak kabul edilir ve her yıl 25 Aralık'ta kutlanır.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001

Kutsalkitapinfo web sitesi