­

Coğrafi İşaret: Düzce Acıkası

Tescil No: 309

Kullanım Biçimi: Düzce Acıkası coğrafi işareti tek başına ya da marka ile birlikte kullanılabilir.

Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir meze türüdür. Malzeme seçiminden üretimine ve baharat oranına kadar titiz çalışmalar gerektiren Düzce Acıkasının tercih edilmesinde yörenin tatlarını içermesi büyük rol oynamakta olup üretiminde Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkasının diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır.

Düzce acıkasında salça olarak sadece etli kapya kırmızıbiberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır. Düzce Acıkasını diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de hazır salça kullanılması yerine biberlerin Düzce Acıkası üreticileri tarafından salça haline getirilmesidir.

Düzce Acıkasının Hazırlanışı:

Salçalık kırmızı tatlı kapya biberler yıkanıp temizlendikten sonra, kesilip içindeki çekirdekler ayıklanır. Sonra biberler kazanlara koyularak kaynatılır. File çuvallara konularak biberler süzülür. Süzülen biberler salça (kıyma) makinesinde çekilir. Salça haline getirilen biber yaklaşık 1 kg kalmaktadır. Makinede çekilen biberler kazanlara tekrar konulduktan sonra ayçiçek yağı ilave edilerek 20-30 dakika suyu uçana kadar kaynatılır. Kaynama işleminden sonra tereyağı eklenir. Daha sonra ceviz içi, kavrulmuş fındık, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen, cıbrısa ve tuz  ilave edilip karıştırılarak acıka hazır hale getirilir.

Fotoğraflar TÜMÜ

Seyahat Hatırası TÜMÜ