Coğrafi İşaret: Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
Tescil No: 189
Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı
Kullanım Biçimi: Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Zeytingiller familyasına (olea europea) ait Edremit Zeytini’nden üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Edremit Körfezi’nde rakımı 50-250 m arasında eğimi %5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir. Tamamen doğal tatlandırıcılar kullanılarak üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, kendine has hazırlama ve işleme yöntemine sahiptir.
Morfolojik özellikleri: Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini iyi bakım şartlarında kuvvetli gelişir. Ağacının dallanması seyrek ve ağacın yaprak yoğunluğu azdır. Zeytin ağacının dalları yeşil-gridir, gövdesinin rengi bej-yeşildir.
Yapraklarının;
- Şekli: Uzun-dar eliptik, genellikle asimetriktir.
- Üst yüzey rengi: Pussuz, tüysüz, parlak koyu yeşil renktedir (000858 leek green).
- Sap uzunluğu 4.5 mm ve sap kalınlığı 1.34 mm'dir.
Meyvelerinin;
- Büyüklüğü: Orta.
- Şekli: Yuvarlağa yakın, silindiriktir.
- Yeşil Meyve Rengi: Puslu, tipik zeytin yeşili rengindedir.
- Olgun Meyve Et Rengi: Kabuk altı vişne renginde olup, çekirdeğe doğru açılır ve krem rengini alır.
- Olgun Meyve Rengi: Koyu vişnedir.
- Olgun Meyve Eti Sertliği: Orta sertliktedir.
- Ağırlığı (100 Meyve) 364.80 g dır.
- Yüzey Rengi: Bej- sarıdır.
- Ağırlığı (100 Çekirdek) 53.77 g dır.
- Hacmi (100 Çekirdek) 53 cm3 tür.
- Boyu 12.76 mm dir.
- Eni 7.15 mm dir.
- Boy/En Oranı 1.78 dir.
Zeytinin İşlenmesi: Zeytinler, meyve kabuğu renk skalasına göre kabuk rengi sarı veya sarımsı yeşil olduğu dönem ile meyve kabuğu rengi kırmızımsı veya açık menekşe olduğu dönemde yıllara göre değişmekle birlikte 1 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında makine kullanılmadan el ile toplanır. Bu dönemde zeytinler orta seviyede yağlanmış olup, yağlanma halen devam etmektedir. Zeytinler sarımsı-yeşil ve kırmızımsı renk olmasına göre ayrılır. Bu anlamda zeytinler yeşil çizik ve pembe çizik olarak da adlandırılabilir. Hasat sırasında darbe almamış, yüzeyi düz ve pürüzsüz olan, herhangi bir hastalık ve zararlı kaynaklı leke taşımayan zeytinler ayrıştırılır. Bu konuda gıda kodeksinde yapılan sınıflandırmada verilen tolerans değerleri geçerlidir. Ayrıştırma işleminden sonra zeytin, ham olarak çizilip tatlandırma işlemi yapılır. Tatlandırma doğal içme suyunda yapılır ve hiçbir şekilde kimyasal ve ısıl işlem uygulanmaz. Tatlandırma işleminde tatlandırmak için zeytine dökülen ilk su en az 21. en çok 45. günde değiştirilir. Birinci suyu takiben 3-7 gün arasında ikinci su değiştirilir ve tatlanma kontrol edilir. Zeytin tatlanmamışsa aynı işlem tekrarlanır. Zeytin tatlandıktan sonra çok hafif acı iken (baharlı) %7 tuz, %1.5 sitrik asit ile hazırlanan salamura içine konur ve salamurada en az 15 gün süre ile dinlendirilir. Bu sırada tatlanan zeytinlerde ekşimsi turşu kokusu ve istenmeyen tat ve kokuların olmamasına, zeytinin kendine has meyve kokusu ve tadının olmasına, zeytinin doğal rengini korumasına ve oksidasyon kararmasının yaşanmamasına dikkat edilir. Tatlandırma işleminde ürünün fizyolojik özelliği gereği meyve eti ve çekirdeğinin kolaylıkla birbirinden ayrılabiliyor olmasının yanı sıra bu ayrımın daha iyi olabilmesini sağlamak için tatlandırmada dinlendirme evresinin çok özenli olmasına dikkat edilir. Daha sonra ambalaj salamurasına alınır. Ambalaj salamurasına konulan gıda katkı maddeleri ilgili yönetmeliğe uygun olarak kullanılır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.