Coğrafi İşaret: Elazığ Öküzgözü Üzümü
Tescil No: 108
Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı
Kullanım Biçimi: Etiketleme
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Öküzgözü, etli, sulu ve iri taneli bir üzümdür. Adı, büyüklüğünden gelmektedir. Sofralık olarak da bölge halkı tarafından değerlendirilmekte, ayrica kurutulmuş ürünüde piyasada satılmaktadır. Öküzgözü üzümünü diğer çeşit üzümlerden ayıran en büyük özelliği çeşide özgü tadı, orta kalın kabuklu oluşu ve bol şıralı oluşudur. Şarap yapımına son derece uygun bir üzümdür. Ekolojik istekleri bakımından yöreye adapte olmuş, bu özellikleri itibariyle başka bölgelerde yetiştiriciliği yapılamayan (başka bölgelerde yetiştirilmek istenmesine rağmen ürünü ayn tad, aroma ve kalitede çıkmayan) özelliğe sahiptir.
Öküzgözü üzümü, bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez bir konuma sahiptir. Öküzgözü üzümünü diğer bölgelerde yetişen üzümlerden ayıran en belirgin özelliği, Elazığ yöresine has olan toprak yapısı ve üzümünün yetiştirildiği bölgenin yaklaşık denizden 1000 metre yüksekliğinde dağlarla çevrili bir bölgede karakteristik özelliklerini göstermesindendir. Dağların arasından, dar ve uzun vadiler oluşturarak akan ve daha sonra Fırat nehriyle birleşen dere ve çayların yarattığı mikro klima sonucu bölgesel iklim yumuşaması sonucu bu değerli üzümün yetişmesi için ideal koşullar oluşmuştur. Ayrıca son yıllarda bölgede inşa edilen barajların, göllerinin (Keban barajı ve Karakaya barajı ) iklimi yumuşatması sayesinde bu üzümün yetişme alanı genişlemiştir. Bunun neticesinde söz konusu üzüm çeşidi Elazığ merkez ilçe başta olmak üzere Arıcak, Alacakaya, Ağın, Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancılar, Palu, Sivrice ve Maden İlçelerinde önemli oranda yetiştirilmektedir.
Öküzgözü Üzümünün sinonimi Devegözü üzümüdür. Öküzgözü, Elazığ yöresinde yetişen, anaç olarak haricen mukavim yapılı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde alınan çeşit belgesi özelliği esas alınarak Elazığ Öküzgüzü bitki özelliklerine göre; üzümlerin olgunlaşmaya başlama zamanı (ben düşme zamanı) çok geç, salkım büyüklüğü büyük, salkım yoğunluğu seyrek, salkım sap uzunluğu çok uzun, tane büyüklüğü büyük, tane profil şekli geniş yumurta, tane kabuk rengi (pus tabakası olmadan) koyu kırmızı-menekşe, tanenin sapta kopma durumu kısmen kolay, tane kabuk kalınlığı orta, tane meyve etinde antosiyanin varlığı yok veya çok az, tanede meyve etinin sertliği biraz sert, meyve etinin sululuğu çok sulu, tane özel tadı otsu, tanede çekirdek oluşumu tam, odunsu sürgün ana renk (mumsuz) sarımsı kahverengi, odunsu sürgün yüzey kabarıklılığı çizgilidir. Ayrıca gelişme orta kuvvette, boğumları düz ve 10- 12cm, çekirdekleri umumiyetle üç adet, salkım ağırlığı 140 ile 420 gram arasında değişmektedir, salkımdaki tane adedi 60 ile 152 adet arasında değişir. Bol şıralıdır, şarap yapımına son derece uygundur.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.