­
Erzurum Kalesi, 5. yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır. İçinde, Türk mimarlığının ilk örnekleri olmaları bakımından önem taşıyan bir kule ve bir mescit bulunmaktadır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Edmund Naumann. Von Goldnen Horn zu den Quellen des Euphrat. München, Leipzig, 1893.

Her ikisi de 1124 -1132 yılları arasında hüküm süren Saltuklu Emiri Ebu Muzaffer Gazi bin Kasım tarafından yaptırılmıştır. Tepsi Minare olarak da adlandırılan kule, yapıldığı zamanlarda kalenin gözetleme kulesi olarak hizmet vermiştir. Kule, Osmanlı devletinin son zamanlarında saat kulesine çevrilmiştir. Kalede bulunan mescit aynı kişi tarafından yaptırılmıştır. Tek büyük bir kubbe ile örtülen mescit geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları