­

Coğrafi İşaret: Eskişehir Met Helvası

Tescil No: 250

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Un, yağ, şeker, sitrik asit monohidrat ve su kullanılarak lif haline getirilmiş, 2 cm çapında ve 7,5 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir. Met Helva ismini met(çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan aldığı rivayet edilmektedir. Met helvası, bu oyunun sonucunda yenilen tarafın helva çekmesiyle oluşan bir gelenektir.

Ürünün yaklaşık raf ömrü 3 aydır ve oda sıcaklığında saklanmalıdır. Fakat vakum poşet içine %25 karbondioksit ve %75 azot ihtiva eden gıda gazı basılarak raf ömrü 12 aya kadar uzatılabilir. 

Üretim Metodu: Met helvası üretimi 6 aşamada gerçekleşir.

  1. Hamurun hazırlanması
  2. Şerbetinin Kaynatılması
  3. Ağartma
  4. Çekme
  5. Fitil ve Kesim
  6.  Ambalaj 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.