­

Coğrafi İşaret: Eskişehir Lüle Taşı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaret, üreticinin markası ile birlikte ve markadan küçük olmamak üzere ürün ambalajında kullanılır.

Bilimsel adı spiolit olan Lüle Taşı genellikle beyaz ve ender olarak da kurşuni renkte gözenekli ve az yapışkan bir mineral türüdür.

Fiziksel ve Teknik Özellikleri:

• Hafif ve gözenekli bir yapıdadır.
  • Absorbsiyon özelliği vardır (nikotin ve su emer).
  • Ateşe dayanıklıdır, sadece rengi değişir.
  • Yere düştüğü zaman kırılmaz.
  • Suda kolay dağılır.
  • Sertlik derecesi cetvelinde 2-2,5 numaradadır.
  • Yedi ana cinse ayrılmaktadır; bunlar "sıramalı", "birimbirlik", "pamuklu", "daneli", "orta", "dökme" ve "cılız" olarak isimlendirilir. Ayrım yapmak ciddi uzmanlık işidir. Ayrım yapmak için; büyüklük, ağırlık, renk, kusurluluk, gözenekler, damar yapısı kıstasları göz önünde bulundurulmalıdır.

Yarı Mamul Duruma Getirilişi: Yarı mamul durumuna getirilme işlemleri maden bölgeIerinde ve Eskişehir'deki atölyelerde yapılmaktadır. Taşların ocaktan çıkarılışı ile işlemlerin yapılması arasında ıslaklığını yitirecek sertleşmeye yol açacak süre geçmişse, taşlar su içine konularak gerekli yumuşaklığı alması sağlanır. Yarı mamul durumuna getirilişi sırasında girişilen işlemler; çırpma, saykal, kabasının alınması, arış, perdah, tandırlama, ıslak aba, ovma, yağlı aba, parlatma, tasnif ve sandıklanması şeklindedir. Bu işlemlerden geçen taşlar sürekli kontrol edilerek kusurlu olanlar bir önceki işleme gönderilmektedir.

E-Kitap / Doküman

LÜLETAŞI