­

Coğrafi İşaret: Evrenye Bıçağı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Evrenye Bıçağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Evrenye Bıçağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Evrenye Bıçağı; sapı genelde keçi boynuzundan, kını ise kızılağaçtan yapılan ve tüm parçaları tamamıyla el işçiliği olan çelik bıçaktır. Yörede uzun yıllardır üretilen Evrenye Bıçağı ile coğrafi sınır arasında ün bağı bulunur.

Sivri ve eğri bıçak kategorisinde bulunan Evrenye Bıçağı; ekmek bıçağı, kasap bıçağı, mutfak bıçağı olarak kullanılabilir. Ekmek bıçağı dışındaki Evrenye Bıçaklarına çeşitli süsler yapılır.

Evrenye Bıçağı ismini gemicilik faaliyetleri sayesinde ekonomik olarak daha gelişmiş olduğu ve bıçaklar burada satıldığı için Evrenye köyünden almıştır. Fakat üretim çoğunlukla Dibek köyünde yapılır.

Seyahat Hatırası TÜMÜ

Kültür Atlası TÜMÜ