­

Coğrafi İşaret: Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Fethiye ve çevresinde binlerce yıllık geleneksel el sanatları arasında önemli yeri bulunan Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı;  yöreye göç etmiş Türkmenler ile yerel halkın kültür etkileşiminden doğmuştur.

Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısının üzerindeki motifler yörede yaşayan insanların duygularını, düşüncelerini, yaşam biçimlerini yansıtır. Dokumacılar tarafından geçmişten bu yana dokunan halılarda motiflerin aslına sadık kalarak yorumlanan bitkisel motiflerin madalyon veya köşe-göbek tarzında dokuması ile oluşturulan Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı küçük boyutlu halılardır. Tamamı el eğirme ve kök boyalarla yapılmış olan bu halılar çok renkli bir kültüre sahip olmasından dolayı parlak ve kontrast renklerden oluşur. Ana renk kırmızı ve lacivert olup, bunun yanında yeşil (zeytunen), mavi, siyah, beyaz ve turuncu renkler de ağırlıklı olarak kullanılır. 28x32 kalitede yapılan Fethiye Kaya Halısı / Fethiye Kayaköy Halısı / Fethiye Halısı (10cm de 28 tel, 10cm de 32 sıra) 10 cm dokunduktan sonra ölçümü yapılarak 32 sıra 10 cm’ye girer. Dokumaya devam edilerek 30 cm dokunan halının dokuma kolaylığının sağlanması için tezgâh gevşetilerek halının dokunan kısmı, alt levente (çözgü ipliklerinin sarıldığı büyük demir parçası) sarılır.