­

Coğrafi İşaret: Fethiye Kaya İnciri

Tescil No: 849

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Fethiye Kaya İnciri ibareli logosu ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Fethiye Kaya İnciri ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Fethiye Kaya İnciri (Ficus carica L.), siyah renkli, ince kabuklu, küçük, içi kırmızı renkte çok tatlı bir meyvedir. Hem yaş hem de kurutulmuş hali piyasaya verilir. Hasadı genellikle ağustos ve eylül aylarında olur. Hasat sırasında dalında bekletilerek kurutulan Fethiye Kaya İnciri, çoğunlukla ikinci bir işleme tabi tutulur. Mersin dalı ve kekik yapraklarıyla kaynatılan suya batırılıp çıkarılan incirler tekrar kurutulur ve mersin yapraklarıyla birlikte muhafaza edilir.

Fethiye Kaya İnciri ağaçları, birçok gövdenin gelişmesiyle oluşan ocak şeklinde yetiştirildiğinden her ocakta yaşları birbirinden farklı gövdeler bulunur ve böylece çok uzun yıllar aynı yeri muhafaza ederek yetiştirilir.

Fethiye Kaya inciri; Akdeniz iklimi görülen coğrafi sınırda yıllık ortalama sıcaklığın 18-20°C olduğu, sıcaklığı 9°C’nin altına düşmeyen yerlerde yetişir. Kurutma döneminde (ağustos - eylül) 30°C’ye kadar çıkan ortalama sıcaklık ister. Yazları kurak, uzun ve sıcak, kışlar ise yağışlı, ılık ve kısa olan coğrafi sınırda; yazın 3040°C kışın ise genellikle 10 °C’nin üzerinde olan sıcaklıklar, incir yetiştiriciliğine çok uygundur. Ayrıca yağışların kasım-haziran aylarında olması, kurutma mevsimi olan ağustos-eylül aylarının yağışsız ve bulutsuz geçmesi büyük avantaj sağlar.

Yazın sıcak olması, kaya inciri meyvesinin gelişimi, meyvenin olgunlaşma dönemindeki gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması ise incir meyvesinin kabuk ve iç renginin oluşmasında etkili olur. Ayrıca bu özellikler, Fethiye Kaya İncirinin şeker miktarını ve aroma oluşumunu etkiler. Fethiye Kaya İncirinde hakim şeker glikoz ve fruktoz olup çok düşük oranlarda sakkaroz bulunabilir. Toplam şeker miktarı yaklaşık olarak yaş Fethiye Kaya İncirinde 12 g/100 g, kuru Fethiye Kaya İncirinde ise 40 g/100 g’dır.

Bandırma İşlemi Sonrası Kurutma  Bandırma işlemi sırasında incirlerin çektiği suyun uzaklaştırılması amacıyla ikinci bir kurutma yapılır. Bu aşamada incirler, bezlerin üstüne serilerek kontrollü biçimde yaklaşık 1-2 gün kurutulur.  Muhafaza Kuruyan incirler, gıda ile temasa uygun ahşap kasaların içine; incir sıralarının aralarına mersin yaprağı ve üzerlerine bez konulup bastırılarak dizilir. Bu şekilde sıkıştırılan incirler, depolarda serin ve kuru ortamda kış boyu saklanır. Kraft kağıt ya da plastik poşet içerisinde hava almayacak şekilde paketlenerek piyasaya sunulur. Fethiye Kaya İncirlerinin yüzeyinde, muhafaza süresinin uzunluğuna bağlı olarak şeker kristalleri oluşur ve beyaz görünüm alır. Muhafazada uygulanan bir başka yöntem ise; bandırma işlemi yapılan incirlere, az miktarda un serpilerek bekletilmesidir.