­

Coğrafi İşaret: Finike Portakalı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Finike Washington Navel çeşidi portakalını diğer yörelerde yetişen portakallardan ayırt eden özellikler şunlardır:

• Toprağın Akçay ve Alakır Deresi ile yıllardır alüvyonlu yapıdaki toprakla doldurulması sonucunda hava, su ve toprak yapısı ile farklı kılmaktadır.

• Finike'den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar bu faktörlerin o bölgelerde olmamasından aynı renk, kalite ve aromayı taşımazlar.

• Ortalama meyve ağırlığı 237.69 g, uzunluğu 78.36 mm, genişliği 77.53 mm, kabuk kalınlığı 5.26 mm, dilim sayısı 10.25 kadardır.

• Çekirdek sayısı 0 olup kuru madde oranı %12,4'tür.

• Bileşim öğeleri mineral ve vitaminler açısından çok zengindir.

Olgunlaşan portakallar Aralık, Ocak ve Şubat aylarında iç piyasa sunulur ayrıca ihracatta en elverişli portakal, Finike portakalıdır.

Ürünün Tanımı ve Botanik Özellikleri:

• Portakal ağacı kök, gövde, dallar ve yapraklardan oluşur.

• Dikimi virüsten arındırılmış sağlıklı fidanlarla bahçe tesisleri yapılmaktadır. Turunç fidanları üzerine aşı genelde 30 cm yüksekten yapılır.

• 80 cm büyüyünce de taçlanarak yukarıya doğru şemsiye gibi dağılımı yapılır.

• Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar.