­

Coğrafi İşaret: Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte

Tescil No: 994

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte; ana bileşen olarak simit (ince bulgur), kıyma, parça et ve nohut kullanılarak ekşili ya da akıtmalı olarak iki şekilde yapılan köfteli bir yemektir. Ekşili olarak yapılan ufak köfte adını sosun ekşiliğinden alır. Akıtmalı ufak köfte ise yağlı iç harcın ağızda dağılırken akmasından dolayı bu adı almıştır.

Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte yemeğinde kullanılan simit (ince bulgur), coğrafi işaret olarak 289 sayı ile tescilli Antep Bulguru (Gaziantep Bulguru)dur.

Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köftenin geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahiptir. Özel gün ve davetlerde ikram edilir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Gaziantep/Antep Ekşili Ufak Köftenin Yapılışı:

Et ve bir gece önceden ıslatılmış nohut, üstünü aşacak kadar su ile pişirilir. Kaynarken kefi (köpüğü) düzenli olarak alınır. Et ve nohut pişmeye yaklaşınca ince kıyılmış soğan, sarımsak, salçalar ve ekşisi ilave edilir. Kullanılan biber salçası, Gaziantep ilinde yetiştirilen kırmızıbiberlerden yapılmalıdır. Karışım iyice piştikten sonra, önceden haşlanmış köfteler eklenir ve kısık ateşte 1-2 dakika kaynatılır. Servis tabağına konulan Gaziantep/Antep Ekşili Ufak Köfte, üzerine kızdırılmış yağ ve kuru nane gezdirilerek servis yapılır.