­

GAZİANTEP'İN RAMAZAN'A ÖZEL LEZZETLERİ

Gaziantep'in Ramazan'a Özel Lezzetleri
 
Yuvarlama
 
Yuvarlama ya da Yuvalama, eskiden Ramazan Bayramlarında, kahvaltı yerine yenen Gaziantep’e özgü geleneksel bir yemektir. Yemek ismini, hazırlanan harcın yuvarlanarak şekillendirilmesinden alır.
 
Yuvarlama yapılırken öğütülmüş pirinç ununun üstüne kıyma, karabiber ve tuz eklenerek hamur haline getirilir. Hamurdan koparılan küçük bezeler avuç içinde yuvarlanır ve misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Hazırlanan yuvarlamalar 10-15 dakika kaynar suda haşlanır ve et, nohut ve yoğurtla birlikte pişirilir. Yuvarlama çorbası, yağ ve nane eklenerek servis edilir.
 
Tanıtma Genel Müdürlüğü
 
Gaziantep’te sevilen bir yemek olan Yuvarlama, geleneksel olarak Ramazan Bayramının birinci günü sabahında yenirken, günümüzde bayram dışında da sıklıkla hazırlanan ve tüketilen bir yemek haline gelmiştir.
 
   Antep Kahkesi
 
Kahke, Gaziantep’te özellikle Ramazan Bayramlarında ikram edilmek için yapılan, tatlı ya da tuzlu bir tür çörektir. Un, yağ, irmik, yumurta, çörek otu, rezene, tarçın ve susamdan yapılan hamur, isteğe göre şekerle veya tuzla yoğurulur.
 
 Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Belirli şekiller verilerek pişirilen bu lezzetli kurabiyeler, uzun süre bayatlamadan tazeliğini koruyabilmektedir.
 
 Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Eskiden yalnızca Ramazan Bayramlarında tüketilen Antep Kahkesi, Köy Kahkesi olarak da anılır. Günümüzde özellikle Gaziantep’te farklı çeşitleriyle hemen hemen her pastanede yapılmakta ve zevkle tüketilmektedir.
 
Zerde Tatlısı
 
Gaziantep’in geleneksel bayram tatlılarından olan Sütlü Zerde veya Zerde Sütlaç, pirinç ile yapılan bir tatlıdır. Pirinç, süt ve şekerden sütlaç yapılır. Ayrıca zerde için pirinç, su, şeker, zerdeçal, haspir ya da safran da sütlaca benzer şekilde pişirilir. Sütlaç ve altın sarısı rengindeki zerde, iki kat olacak şekilde kâselere konularak servis edilir.
 
 Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Osmanlı Saray Mutfağının önemli lezzetlerinden olan ve Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yapılan Zerde tatlısı, Gaziantep mutfağında özgün bir lezzete dönüşmüştür.
 
Meyan Şerbeti
 
 Meyan şerbeti, meyan bitkisinin kökünden elde edilen, tarçın, karanfil ve gül suyu ilave edilerek hazırlanan bir tür içecektir.
 
 Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Gaziantep’te özellikle Ramazanda ya da yaz aylarında soğuk olarak tüketilen içecek, şerbet tuluğu denen, pirinçten yapılan ve sırtta taşınan güğümlerde, meyancılar tarafından sokaklarda taslara veya bardaklara doldurularak satılır.
 
 Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Meyan şerbeti ayrıca dini açıdan önemli günlerde, cuma günleri cami önlerinde, mevlitlerde veya kandillerde hayır amacıyla da dağıtılabilmektedir. Hayır amacıyla çarşı pazarda dağıtımı yapılan meyan şerbetine sebil denir.
 
Kaynak: Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü