­

Coğrafi İşaret: Gaziantep Oğuzeli Narı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaret ibaresini taşıyan ve kendine ait logo, ürün ambalajında yer almalıdır.

Antep Oğuzeli Narı, Gaziantep’te yetiştirilen ve yeme olgunluğuna geldiğinde köşelerinden hafif basık hale gelmesi, kareye benzer şekli, sarımsı beyaz tane rengi ve tatlılığı ile ayırt edilen, Punica granatum L. türüne ait Oğuzeli çeşidinden elde edilir. Diğer nar çeşitlerinden farklı olarak ekşi/mayhoş tada sahip olmayan bu nar çeşidi,Gaziantep ilinde geleneksel olarak yetiştirilir. Nar bitkisi kışları ılık ve yağışlı, yazları uzun, sıcak ve kurak geçen yerlerde iyi yetişir; -10˚C’nin altında taze sürgünleri,-18˚C’nin altında ise ana gövdesi soğuktan zarar görür. Gaziantep ilinde sıcak ve ılıman iklim hüküm sürmekte olup, yıllık ortalama sıcaklık 15,5 ˚C, yıllık ortalama yağış miktarı 529 mm’dir. İldeki bu koşullar nar üretimine uygun özellik oluşturur.