­
Türk Mutfağı, dünya mutfakları içinde köfte çeşitliliği açısından başı çeker. Lokantaların vazgeçilmezi olan ve evlerde baş tacı edilen köftenin sokak lezzetleri arasında da apayrı bir yeri bulunur.

Kuru Köfte

Kuru köfte hem sıcak hem soğuk yenebilen bir köftedir. Yanında parmak veya halka halka kızarmış patatesle çocukları en çok sevindiren yemektir. Kızartılarak yapıldığı için bir seferde önce patates sonra köfte kızarır, ikisi bir arada sofraya gelir. Biraz bolca yapıldığında okul çantasına yolluk olur. Pikniklerin en sevilen lezzetidir. Tıpkı cızbız köftedeki gibi içindeki ot ve baharat çeşitleri zevke göre değişebilir.

İzmir Köfte

Bu yemek tepside yapılan köfte yemeklerinin en sevilenlerindendir. Lezzetini tüm malzemelerin önce tavada ayrı ayrı kızartılması, sonra da tepside birleştirilerek tekrar fırında pişirilmesinden alır. İçinde patates olduğu için doyurucudur, ayrıca yanına pilav gerekmez. Domatesin koyulaşan suyu ise köfteye yakışan güzel bir sos halini alır. İstenirse köfteye kekik de konur.

Ekşili Köfte

Köfteyi tencerede sulu yemek gibi haşlayarak yapmak da pişirme yöntemlerinden biridir. Özellikle bu tarifte olduğu gibi pişme suyuna limon, yumurta sarısı ve un karışımıyla ekşili terbiye yapılması yemek suyunun lezzetli bir sos halini almasını sağlar. Dileyen suyuna veya köfte içine maydanoz koyabilir.

Cızbız Köfte

Anne köftesi diye de bilinen bu köfte genellikle evlerde yapılan özgün ve tipik bir köfte çeşididir. Hane halkının zevkine göre her evde bir başka yapılır. Bu temel tarife çoğu kez bir yumurta eklenir. Kimi zaman ekmek içi sütle ıslatılır, kimi zaman maydanoz bolca konur, kimi zaman da hiç konulmaz. Bazen de kimyon ve sarımsak ekiyle tadı sucuk gibi olur. En güzeli ise içinde kimyon, kişniş, yenibahar, tatlı ve acı kırmızıbiber, karabiber gibi birçok baharatın karışımı köfte baharatı kullanılmasıyla olur.

Kadınbudu Köfte

Kadınbudu köfte Türk Mutfağında diğer köftelere kıyasla oldukça ilginç ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Hem sıcak yemek olarak sevilir hem de soğuk olarak meze sofrasında bulunur. Tarifindeki haşlanmış pirinç yerine çoğu kez bir gün önce pişen pilavın artanından konur. Bu yönüyle kadınbudu köfte, Türk Mutfağının eldekini değerlendirmeye yönelik atıksız yüzünün tipik bir örneğidir. Kadınbudu genellikle patates püresiyle eşleştirilir.

Çiğ Köfte

Çiğ köftenin hazırlanışı ustalık ve güç gerektirir. Bulgurun etin suyuyla şişip özlenmesi için iyi yoğrulması gerekir. Özellikle yaz aylarında tüm malzemeyi soğuk hazır etmek gerekir. Etin yoğurma esnasında ortaya çıkan ısı ile bozulmasını önlemek için ara ara buz katıldığı da olur. Eskiden çiğ köftede kırmızıbiber, pul biber ve karabiber dışında baharat pek fazla kullanılmazdı. Şimdilerde hazır karışımlarda kimyon, tarçın, yenibahar ve benzeri yedi-sekiz çeşit baharat bulunabilmektedir. Dileyen beş türlü ya da yedi türlü diye adlandırılan bu baharat karışımlarından da ekleyebilir. Hazır olduğunda hiç bekletmeden yenir, “çiğ köfte ölmesin” denir. Yanında mutlaka ayran olur. Çiğ köfte tabağının süslü ve gösterişli olması önemsenir; marul, turp, salatalık veya mevsime göre hangi sebze varsa bunlardan bolca kullanılır.

{BENZERICERIK="Geleneksel Lezzetler"}

Kaynak: Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı, 2022