­

Göbeklitepe Eserleri Nerede Sergilenmektedir?

Göbeklitepe'ye ait eserler, Türkiye’nin en büyük müze kompleksi unvanına sahip olan ve 2017 yılında en iyi müze ve ören yeri ödülüne layık görülen Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir.

Göbeklitepe buluntuları

Göbeklitepe'den çıkarılan aslan, boğa, tilki, turna, yılan ve insan formlu ve özel figürlerin olduğu steller ortalama 4-6 metre yükseklik ile 10-14 ton ağırlığındadır.

Bu dikilitaşlar, Göbeklitepe Ören yerinin yaklaşık 500 metre kuzeyinde bulunan taş ocağından T formu verilerek yekpare bir biçimde yontularak tapınak alanına getirilmiştir.

Bu neolitik dönem insanı için büyük bir devrimdir.

Neolitik Dönem insanının Göbeklitepe'de gerçekleştirdiği mimari devrim; Neolitik İnsanla ilgili tüm bilinenlerin değişmesine neden olmuştur.

Kazıda ortaya çıkan mimari buluntu ve bu buluntuların üzerindeki betimlemeler zengin bir iç dünya, detaylı bir matematiksel bir hesap ve gelişmiş bir tekniğin sonucudur.

Göbeklitepe'den sonra Neolitik İnsanının bilinenin aksine daha gelişmiş bir el becerisi, mimari ve matematiksel bir zekaya sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi ziyaret saatleri

Pazartesi kapalı olan müzeyi kış dönemi 08.30 ile 17.00 arasında, yaz dönemi ise 08.30 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi giriş ücreti: 12 TL'dir

Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi nerede?