­

Coğrafi İşaret: Gümüşhane Dut Pestili

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Gümüşhane pestili diğer bölgelerde üretilen pestillerden daha parlak yumuşak bir yapıdadır. Diğer bölgelerde üretilen pestillerden farklı olarak içeriğine bal ve süt  katılmakta ayrıca diğer bölgelerde üretilen ye çeşnili pestillerde kullanıln iç ceviz ve iç fındık çok daha fazla miktarda katılmaktadıer. 100 Kg.Gümüşhane pestili elde etmek iyin en az 20 Kg. bal, en az 15 Kg. süt, en az 20 Kg. iç ceviz veya iç fındık kullanılmaktadır. Süt ve dut bu bölgeden elde edilmektedir. GGümüşhane pestilinin yapımında ve kalitesinde yörenin zengin flora yapısından elde edilen dut ve pestil ustalarının becerileri önemli bir etkendir.

Pestilin yapılmasında dut, bal, ceviz veya fındık, un, süt kullanılır. Pestil yapımına dutlar yıkanarak başlanır. Üretim kuru duttan yapıldığı için dutların mutlaka yıkanması gerekir. Yıkanan dutlar kazanda kaynatılır. Daha sonra şırası süzülür. Süzülen şıranın bir kısmı un ile çırpılmak üzere ayrılır, geri kalan şıra herle kazanına konur bal ve şeker ile birlikte ısıtılır kaynamaya başladıktan sonra ayrılan şıra ve süt ile çırpılan un kazana dökülür ve bir müddet pişirildikten sonra herle hazır hale gelmiş olur. Bu aşamadan sonra 1zgaralarn üzerine açılan bezlere herle serilir. Serim aşamasında herleye fındık veya ceviz katılır. Serimden sonra pestil kurumaya bırakılır. Kurutma işlemi hijyenik ortamda yapılır. Kuruma tamamlandıktan sonra pestil serili bez ters çevrilir. Bezin serili olmayan yüzeyi su ile ıslatılır. Sonrada pestil bezden soyularak ayrılır daha sonra katlanan pestil ambalajlanır.