­
İhsan Cemal Karaburçak, 1898 yılında İstanbul'da doğdu. Sırasıyla Beşiktaş Rüştiyesi, Kabataş İdadisi ve PTT Mekteb-i Âlisinde öğrenim gördü. PTT idaresinde müfettişlikten başlayarak Telgraf İşleri Müdürlüğüne kadar çeşitli görevler yaptı. 1933'te bu görevinden ayrılarak 1949 yılına kadar Anadolu Ajansı'nı temsil etti.

Manzara

Resim fırçasını eline ilk kez 1930 yılında Paris'te Ecole Universelle'de aldı; ancak kısa bir zaman sonra okulu bırakmak zorunda kaldı.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

İlk sergisini 1949’da 51 yaşında, Ankara’da açan ressam, 1956-1965 yılları arasında Ankara’da Karaburçak Sanat Galerisi’ni yönetti ve sanat yazıları yayımladı.

Bir Ankara Sokağında Gece

Siyah Kalem Grubu üyeleri arasında yer alan sanatçı, Türk Plastik Sanatçılar Derneği başkanlığı da yaptı. Ayrıca Sanat Tenkitçileri Cemiyeti ve Çağdaş Ressamlar Cemiyeti üyeliklerinde bulundu.

Doğu Oyası

1962 yılında Venedik Bienali’ne katılan Karaburçak, 1968’de Devlet Resim ve Heykel Sergisi ikincilik ödülünü kazandı. 10 Haziran 1970 tarihinde vefat etti.

Manzara

Resimlerinde öncelikle Ankara manzaralarına yönelen Karaburçak, ilerleyen yıllarda portre, natürmort, doğa görünümleri, kent manzaraları, gece manzaraları ve soyut resimler üretti.

Oturan Kız

Resmin iki boyutlu olması gerektiğini düşünen sanatçı, resimde ön arka, aşağı yukarı gibi yönlendirmelerden, örgensel hiyerarşiden, öykülemeden kaçındı ve ideogramları kullandı.

Kaynaklar:

Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012