­
Kitabesinden, 1375 yılında Mehmet Bey’in oğlu İsa Bey tarafından inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Mimarı Şamlı oğlu Ali’dir. Cami, Ayasuluk Kalesi ile St. John Kilisesi’nin bulunduğu tepenin batı yamaçlarında inşa edilmiştir.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Charles Texier. Description de l’Asia Mineure. Paris 1849.

Bir dönem kervansaray olarak kullanılan yapının kemerlerinin sütunlara birleştiği yerlere ayetler yazılmıştır. Caminin sütunları Efes harabelerinden alınmıştır. Dikkat çekici güzel çini süslemeleri vardır.

M.Fatih Demirhan, 2006

Türk mimarisinde ilk defa son cemaat mahfiline sahip olması yönünden Türk-Osmanlı sanat tarihinde ayrı bir yeri vardır. Cami, 1651-1699 yılları arasında ağır depremler geçirmiş ve bir minaresi kısmen, diğeri tamamen yıkılmıştır. Harap durumda olan yapı 1975, 1990 ve 2005 yıllarında tamir ve restore edilmiştir.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları